
HACCP güvenli gıda üretiminin tüm aşamalarında oluşabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik tehlikeleri belirlemeyi ve bu tehlikelerin gıda zincirinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkmasını ve son ürüne taşınmasını önlemeyi veya kabul edilebilir asgari seviyelere indirmeyi hedefleyen bir çalışmadır.
Tüm gıda zincirinde yer alan işletmelerde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini kurmak isteyen katılımcılara HACCP gerekliliklerini sağlama ve geliştirebilmeleri için gerekli bilgileri sunar ve bu konuda beceri kazanmalarını sağlar.
Haccp Eğitim İçeriği
- HACCP sisteminin temel kavramlarının açıklanması
- HATarihçesi
- Faydaları ve uygulama noktaları
- İlkeleri ve uygulama aşamaları
- Planı nasıl oluşturulur?
- HACCP gıda güvenliği ekibi nasıl oluşturulur, kimlerden oluşmalıdır?
- Ön gereklilik programları (OGP)
- Ürün tanımları
- Ürünün tasarlanan kullanımının belirlenmesi
- Ürün akış diyagramlarının oluşturulması
- Ürün akış diyagramlarının yerinde doğrulanması
- Tehlike türleri ve tehlike analizinin yapılması
- Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, tehlike analizi metodolojisi, karar ağacı kullanımı,
- Operasyonel ön gereksinim programları (OÖGP) ve kritik kontrol noktası ile farkı
- KKN’ler için kritik limitlerin belirlenmesi
- KKN ‘ler için izleme sistemlerinin oluşturulması
- Düzeltici faaliyet planlarının oluşturulması
- Doğrulama prosedürlerinin oluşturulması
- Dokümantasyon ve kayıt oluşturma
- HACCP planının gözden geçirilmesi
- Örnek çalışmalar
HACCP’deki en önemli iyileştirmelerden biri, tehlike analizi ve kontrol noktası (HACCP) doğrulama sisteminin kullanılmasıdır.
Bir HACCP doğrulama sistemi, HACCP programının tüm adımlarının harfiyen takip edildiğini doğrular ve tüm süreçlerin ve prosedürlerin uygun şekilde uygulandığını garanti eder.
Haccp’in Önemi
HACCP doğrulama sisteminin tüm bileşenleri – tasarımdan inceleme ve bakıma kadar – kesinlikle tüm HACCP ilkelerine uymalıdır. Bu yönergelere kesinlikle uyulmazsa, sistemin bir bütün olarak etkili ve eksiksiz olduğu düşünülemez.
HACCP’nin diğer bir ilkesi, kontaminasyon kaynağının, tehlikenin tüketiciler için önemli veya istisnai bir risk oluşturup oluşturmadığını belirlemesidir. Kontaminasyon kaynağı hem doğal hem de insan yapımı kaynaklardan gelebileceğinden, bu gıda güvenliği alanında çok önemlidir.
HACCP’nin diğer bir ilkesi, her bir tesisin kontaminasyon kaynağı hakkında kapsamlı bilgiye atıfta bulunan kaynak tanımlamadır. Son olarak, doğrulama süreci, şirketin gıda güvenliğini sağlamak için uygulanan tüm önlemlere uyduğunu doğrular. Bu, her biri ayrı tesisler tarafından duruma göre değerlendirilebilecek etiketleme, depolama ve soğutma tekniklerinin kullanımını içerir.