Recent Posts
- Beslenme Diyetetik Platformu Diyetisyenlerle Buluşuyor4 Şubat 2023
- Mülakatlarda Teknik Eğitimlerin Önemi9 Mart 2022
- Malzeme Mühendisliği Maaş Verileri 202111 Kasım 2021
- Beslenme Diyetetik Platformu Diyetisyenlerle Buluşuyor
Kalite Mühendisi , üretilen bir ürünün genel kalitesini sağlamak için kalite ekibi içinde çalışır ; dokümantasyon oluşturmak, kalite testleri tasarlamak ve bir test sonucunun karşılaması gereken kriterleri tanımlamakla görevlendirilir. Ortaya çıktıklarında sorunları çözmede önemli bir rol oynarlar.
Üniversitelerin mühendislik fakültelerinde okuyan veya mezun olan kişilerin aşağıdaki eğitimleri(sertifikaları) almaları sonucunda kalite mühendisi olmaya hak kazanırlar.
Kalite yönetim sistemi standartı adı altında ilk olarak 1987 yılında yayınlanmış olup ISO standartları arasındaki ilk standarttır.
1994 yılında ISO9001-ISO9002-ISO9003-ISO9004 olarak ilk kez revizyona uğraşmış ve 4 standartın birleşmesi ile oluşan bir standarttı.
( Kalite Mühendisliği Eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak için danışma hattımızdan bizlere ulaşabilirsiniz ) Bir süre bu şekilde devam ettikten daha sonra 2000 yılında bu 4 standart teknolojinin ve endüstrinin gelişip büyümesinden kaynaklı ;
8 Yıl bu hali ile devam ettikten sonra 2008 yılında teknolojik gelişim gerekliliklerinden ötürü revizyona uğrayan bu standart ISO 9001:2008 olarak yayımlanmıştır.
7 yıl sonra tarihleri 2015 i gösterdiğinde ISO bu standartta köklü bir değişime gitme gereği duymuş ve kuruluş yılından bu yana 8 madde olarak yayımlanan standartı 2015 yılında 10 maddeye çıkartarak ISO 9001:2015 olarak yayınlamıştır.
Kalite Mühendisliği’nde ISO 9001 Önemlidir. Kalite Eğitimleri sıralanırken önceliği her zaman ISO 9001’e veririz.
İç denetçi eğitimi almak için öncelikle ilgili standartın temel eğitimini almış olmak gerekir. Daha sonra iç denetçi eğitimi alarak iç denetçi ünvanına sahip olabilirsiniz. ( Günümüzde bu ünvana ilgili MYO , LİSANS ) ve üzeri tahsil dereceleri sahip olabilmektedirler.
Bu standart ilk olarak 1996 yılında İngiliz standartlar enstitüsü tarafından “BS 8800 Mesleki Sağlık Ve Güvenlik Yönetim Sistem Rehberi” olarak yayınlanmıştır. Kalite Mühendisliği Eğitimi için bu program önemlidir.
İlerleyen zamanlarda gelişen teknoloji ve oluşan ihtiyaçlar nedeniyle bu rehberin standart haline getirilmesi kararlaştırılmış ve İngiliz standart enstitüsü öncülüğünde 1999 yılında toplanan komite OHSAH 18001:1999 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi Standardını yayınlamışlardır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sektöründe Kalite Mühendisliği Eğitimleri Hakkında Bilgi Almak için İletişim Sayfamızdan Bizlere Ulaşabilirsiniz.
ISO 14001 ( Çevre Yönetim Sistemi ) Standartının tarihçesine bakacak olur isek bu standartın temelleri 1992 yılında Brezilyada yapılan dünya zirvesinde atılmıştır.
Burada alınan karar neticesinde 1993 yılında ISO yaklaşık 40-50 ülkenin temsilcilerini görüşlerini alarak temelinde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimuma indirgenmesi amaçlı bir yönetim modeli kurulması karara bağlanmıştır.
Komiteni 3 yılı bulan çalışmalar sonunda 1996 yılında ISO14001:1996 standartını Çevre Yönetim Sistemi ilk olarak yayınlamıştır.
Çevre Sektöründe Kalite Mühendisliği Eğitimleri Çevre Yönetim Sistemi Hakkında Bilgi Almak için İletişim Sayfamızdan Bizlere Ulaşabilirsiniz.
9 yıl bu versiyonu ile yürütülen standart gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda 2005 yılında revizyona uğramış ve ISO14001:2005 Çevre Yönetim Sistemi hali yayınlanmıştır.
10 yıl bu versiyonu ile devam ettikten sonra 2015 yılında ISO maddelerde de köklü değişime giderek ISO14001:2015 ( Çevre Yönetim Sistemi ) Versiyonunu yayınlamıştır.
ISO 22000 ( Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ) Tarihçesi 1960 lı yıllara dayanmaktadır. İlk olarak 1963 yılında WHO tarafından HACCP olarak yayınlanmıştır. Ülkemizin bu standart ile tanışması ile 1998 yılında gerçekleşmiştir.
Türkiye’ye 1998 yılında Gıdaların Üretimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik” (HACCP) adı ile giriş yapmış olup yine aynı yönetmenlik gereği 2002 yılından itibaren başta et, süt ve su ürünleri işleyen üreticiler olmak üzere, gıda üreten diğer tüm firmalarda kademeli olarak HACCP sistemini uygulamaları zorunlu kılınmıştır.
Gıda Sektöründe Kalite Mühendisliği Eğitimleri Hakkında Bilgi Almak için İletişim Sayfamızdan Bizlere Ulaşabilirsiniz.
Ülkemizde bu yönetmeliğin tam anlamıyla benimsenmesi ile beraber 2005 Yılında uluslararası standartlar örgütü ISO22000:2005 i yayınlamıştır.
Bu standartın yayınlanmasının ardından TSE 24 Nisan 2006 tarihinde ISO 22000 standardını kabul ederek devreye almış ve bu standardın kabulü sonrasında (HACCP) standardını iptal etmiştir.
Yaklaşık olarak 13 yıl bu hali ile yürürlükte olan ISO22000:2005 Standardı 2018 yılının son çeyreğinde gelişen teknoloki ve ihtiyaçlar doğrultusunda ISO22000:2018 Olarak revize edilmiştir.
Gıda sektöründe kalite mühendisi olarak çalışmak isteyen kişiler gıda sektörü uzmanlık eğitimleri adı altındaki tüm eğitim ve sertifikaları almak durumundadırlar. ISO 22000 Kalite Yönetim Sistemi İç Denetçi
IATF16949 Tarihçesi 1999 yılına dayanmaktadır. Standartın oluşturulma aşamalarının 1999 yılı mart ayında başlaması ile birlikte Otomotiv sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda ;
Otomotiv Sektöründe Kalite Mühendisliği Eğitimleri Hakkında Bilgi Almak için İletişim Sayfamızdan Bizlere Ulaşabilirsiniz.
Bu standart 14 yıl sonra 2016 yılında çağın gerektirdiği teknolojik ilerlemeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda köklü bir revizasyona uğramış olup uluslararası otomobilciler federasyonu (IATF) bünyesine geçmiştir. Yeni versiyonu IATF16949:2016 Olarak yayınlanmıştır.
Otomotiv sektöründe kalite mühendisi olarak çalışmak isteyen kişiler otomotiv sektörü uzmanlık eğitimleri adı altındaki tüm eğitim ve sertifikaları almak durumundadırlar.
PPAP – ÜRETİM PARÇASI ONAY PROSES EĞİTİMİ-SERTİFİKASI APQP – İLERİ ÜRÜN KALİTE PLANLAMASI EĞİTİMİ-SERTİFİKASI MSA – ( ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ EĞİTİMİ-SERTİFİKASI ) SPC – (İSTATİKSEL PROSES KONTROL EĞİTİMİ-SERTİFİKASI) FMEA –( HATA TÜRÜ VE ETKİLERİ ANALİZİ EĞİTİMİ-SERTİFİKASI)
Son zamanlarda sık olarak duyduğumuz kalite mühendisliği ünvanı, firmaların kendi bünyelerinde üretmiş oldukları ürünlerin kalitelerini belirlenmiş toleranslar çerçevesinde olup olmadıklarının tespitini teknik yöntemler ile yapan kişiye verilen mesleki ünvanıdır.
Kalite mühendisliği ünvanı sektörde 3’e ayrılmaktadır.
(Kalite mühendisi , Tedarikçi kalite mühendisi ve Müşteri kalite mühendisi ) Bu mühendisliklerin görev tanımlarını şu şekilde açıklamak mümkündür.
1. KALİTE MÜHENDİSİ: Firmanın kendi bünyesindeki kalite faaliyetlerini yürüten mühendise verilen unvan. Bu mühendisler kendi içinde kalite kontrol mühendisi ve sistem kalite mühendisi olarak 2’ye ayrılmaktadır.
* Kalite kontrol mühendisi ne iş yapar : Daha çok ürünün ölçülebilir kalitesini inceleyen mühendislerdir.
** Sistem kalite mühendisi( ISO Eğitimleri almış Kalite güvence mühendisi ) ne iş yapar: Firma içindeki kalite yönetim sistemlerinin aktif olarak yürütülmesini sağlayan mühendistir.
( Kalite departmanına bağlı olarak çalışan mühendistir.)
Çalıştığı firmanın dışarıdan tedarik ettiği malzeme, ürün veya hizmetlerin istenilen kalitede temin edilmesini sağlayan, aynı zamanda tedarikçide oluşabilecek kalite hatalarına karşın önlemler alan ,denetimler yapan mühendise verilen ünvandır.
Bu mühendisler aynı zamanda yeni projelerin başlangıç aşamalarında tedarikçilerde deneme süreçlerini PPAP dosyası hazırlama süreçlerinide aktif olarak yürütmektedirler.
( Satınalma departmanına bağlı olarak çalışan mühendistir.)
Müşteride meydana gelen kalite hatalarında hemen müşteri kalite birimi ile irtibata geçerek konuyu teknik olarak analiz edip çözüme kavuşturan mühendislere verilen ünvandır. Bu mühendisler aynı zamanda yeni alınacak projeler için müşteri kalite birimi ile irtbitat halinde olup ;
*Üniversitelerin mühendislik fakültelerinden mezun olmak, *Kalite mühendisliği uzmanlık eğitim ve sertifikalarına sahip olmaları,
*İyi derecede İngilizce okuma,yazma ve konuşma biliyor olmaları,
Çeşitli Devlet Üniversitelerinde veya Özel Üniversitelerde Olduğu Bilinmektedir. Kalite mühendisi , mühendislik fakültesini bitirmiş herhangi bir bireyin kalite mühendisliği eğitim ve sertifikaları alarak edinmiş olduğu bir ünvandır.
Kalite mühendisleri kaç para kazanıyor. 2020 Yılı Kariyer.net verilerine göre 551 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre Kalite mühendisliği maaşları şu şekilde gerçekleşmiştir.
İlgili veriler 1-3 yıl deneyimli kalite mühendislerin belirtmiş olduğu maaşlara ait verilerdir.
Bu maaş verilerini oluşturan kalite mühendislerinin çalıştıkları sektör oranları şu şekildedir.
Kalite Yönetimi Konusunda Bilgi Almak İsteyen Tüm Öğrenci ve Mezunlarımız İletişim Kanallarımızdan Bizlere Ulaşabilir.
Eğitim Programlarımızda Sınavlar Yapılmaktadır. Sınavlardan Geçen Kursiyerlerimiz Sertifikaya Hak Kazanacaklardır. Ülkemizde Firmaların Kalite Kültürü Gelişmeye Devam Etmektedir. Kalite sorumlusu olarak görev yapmak veya çalışmak isteyen tüm personeller bu programlara sadık kalmalı ve uygulamalıdır. İlgili Sağlık,Otomotiv,Gıda, İlaç Kuruluşlarında Kalite Departmanlarında çalışmak isteyenlerde bu programlara başvuru yapabilir.
Hayatlarına kalite mühendisi olarak devam etmek isteyen tüm teknik bölümlere bu eğitimleri öneriyoruz.
Eğitim Sonunda Tüm Katılımcılara Eğitim Sertifikası Verilmektedir.
Lütfen Çalışmak İstedğiniz Sektörü ve Mesleğiniz Hakkında Kısa Açıklama Yapın. IK Uzmanınız Sizlerle Birebir İletişim Kuracaktır.